KAPADOKIJA, ISTANBUL I ANKARA

6 dana - autobuski prevoz


Čudesna Kapadokija

se prostire na 80 km2 a nalazi se u centralnoj Anadoliji, 200 km severoistočno od turske prestonice Ankare i oko 70 km do grada Kajserija, koji je upravno središte Kapadokije. Poznata je po svojim podzemnim gradovima nastalim u prvom milenijumu nove ere i velikim pećinskim manastirima koji datiraju od prvih godina hrišćanstva. Najstariji dokazi o nastanjivanju Kapadokije potiču iz 6. veka p.n.e. Poznata je kao “zemlja svetaca”. Kasnije su Hrišćani, progonjeni od strane Rimljana, u 2. veku počeli da naseljavaju Kapadokiju. Interesantan je podatak da su Sv. Jovan, sv. Pavle, i Devica Marija na ovom mestu proveli poslednje godine života. Smatra se i rodnim mestom Svetog Đorđa i Svetog Grigorija. Kapadokija je smeštena između tri ugašena vulkana: Erdžijes, Guldag i Hasandag. Pored vulkanske lave koja se skoro million godina izlivala na ovo područje kao i jaki vetrovi i obilne kiše, stvorili su zadivljujući prirodni pejzaž, sačinjen od čudesnih kamenih struktura, tj. glomaznih formacija stena nastalih od belog vulkanskog pepela.To su neobični prirodni fenomeni kamenih kula i masiva, kao i plodne livade i doline po kome je poznata u celom svetu. Na ovom području otkriveno je 38 podzemnih gradova i više od 600 crkava i manastira smeštenih u stenama od vulkanske prašine. Danas je Kapodokija najpoznatija po naseljenim mestima Nevšehir koji je i glavni grad sa 80.000 stanovnika, Urgup, Avanos i Goreme sa bezbroj atraktivnih lokacija. Najznačajniji su podzemni gradovi Kajmakli, Derinkuju i Ozkonak. Zbog jedinstvenih arhitektonskih i prirodnih znamenitosti i specifične arhitekture unutar belog vulkanskog kamenja i pećinskih naselja, gradić Goreme je 1985. godine uvršten na listu UNESCO-ve kulturne baštine. Mnoge kuće u stenama Goreme-a pretvorene su u pansione i luksuzne hotele gde turisti mogu uživati u krajnje neobičnom smeštaju i bogatom jelovniku.Urgup je grad sa oko 19.000 stanovnika smešten na 20 km istočno od Nevšehira. Pored brojnih pećina i vilinskih dimnjaka rasutih po njegovoj bližoj okolini, Urgup ima veći broj hotela i pansiona, restorana, kafića i prodavnica, odličan je za noćni provod, tako da predstavlja najmoderniji turistički centar Kapadokije.

Istanbul - najveći i najvažniji grad u Turskoj. Nalazi se na obalama Bosforskog moreuza i Mramornog mora, na raskrsnici puteva koji vode sa Balkanskog poluostrva u Malu Aziju i iz Sredozemnog u Crno more. Jedini je grad na svetu koji se prostire na dva kontinenta. U davna vremena poznat kao Konstantinopolj ili Konstantinov grad, kasnije Carigrad, a danas Istanbul, predstavlja najjače ekonomsko i kulturno sedište turske države, važan internacionalni i saobraćajni čvor, a ujedno i veoma zanimljiv turistički centar.

1. dan - BEOGRAD - ISTANBUL

Polazak iz Beograda preko puta TC “UŠĆE”, kod stajališta autobusa 60 (pored Brankovog mosta), u 17.00h. Vožnja kroz Srbiju sa kraćim usputnim zadržavanjima radi odmora i graničnih formalnosti. Noćna vožnja kroz Bugarsku i Tursku.

2. dan - ISTANBUL.

Dolazak u Istanbul oko 09:00h ujutru i transfer do hotela. Nakon kratkog odmora u našem hotelu, polazak na turu Sultanahmet u 13:00h. Mesta koja ćemo videti tokom ture: Hipodrom sa istorijskim artefaktima poput egipatskog obeliska, zmijske kolone i nemačke fontane, danas poznat kao „Konjski trg“ i izgrađen za organizovanje konjskih trka u rimsko doba. Zatim ćemo se zadržati u Plavoj džamiji, Aja Sofiji i Kapalij čaršiji. Slobodno vreme na kraju obilaska. Povratak u hotel. Noćenje.

3. DAN: ISTANBUL – KAPADOKIJA

Doručak. Polazak oko 07:00h za Kapadokiju. Usput ćemo svratiti do neobičnog slanog jezera Tuz Golu, koje je više nego dvostruko slanije od Mrtvog mora i ima veoma neobičnu ružičastu boju. Transfer do hotela u Kapadokiji nakon putovanja od približno 9,5 sati. Večera u hotelu. Fakultativno, naši gosti mogu se pridružiti Turskoj noći, koja će biti organizovana kao dodatak posle večere, a sastoji se od narodnih igara različitih regiona, orijentalnih i regionalnih plesova i performansa. (Turska noć biće održana bez obroka zbog pandemije). Transfer do hotela. Noćenje.

4. dan - KAPADOKIJA

Fakultativni izlet – let balonom oko 05:30h ujutru. Vilinski dimnjaci, 3 lepotice i kamene kuće razbacane po padinama među stvarima su koje treba videti tokom leta balonom u trajanju od oko sat vremena. Doručak. Slobodno vreme nakon doručka u hotelu. Naši gosti mogu se fakultativno pridružiti i ATV QUAD Safari turi, gde se vozimo i posećujemo doline Goreme i Guverđinlik, Ibrahim-pašino selo, doline Pancarlik i Gullu. Transfer do hotela. Večera. Noćenje.

5. dan - KAPADOKIJA – ANKARA – ISTANBUL -

Doručak. Posle doručka, napuštanje soba i odlazak u Ankaru. Panoramski obilazak glavnog grada Turske. Polazak za Istanbul i transfer do hotela. Smeštaj u hotel. Slobodno vreme. Noćenje.

6. dan - ISTANBUL – BEOGRAD

Doručak. Posle doručka napuštanje soba i polazak za Beograd. Slobodno vreme do ranih posleodnevnih časova. Odlazak u dva velika tržna centra (Venecija Mega Autlet i 212 Autlet). Polazak za Beograd u večernjim časovima. Putovanje do Beograda sa neophodnim pauzama za odmor i granične formalnosti.

7. dan - ISTANBUL – BEOGRAD

Dolazak u Beograd oko podneva. Kraj programa.


termin putovanja autobuski prevoz FIRST MINUTE
avio prevoz FIRST MINUTE
24.11.- 30.11.2020 € 235 € 495
Napomena -plaćanje se vrši u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu NBS na dan plaćanja

U CENU ARANŽMANA JE URAČUNATO

Prevoz autobusima visoke turističke klase sa audio, video i klima opremom;
Smeštaj na bazi dva noćenja sa doručkom u Istanbulu, hotel sa 4*, u 1/2 i 1/3 sobama;
Smeštaj na bazi dva polupansiona (noćenje+doručak+večera) u hotelu sa 4 * u Kapadokiji u ½ i 1/3 sobama;
Poseta slanom jezeru Tuz Golu
Organizacija i vođstvo puta.

U CENU ARANŽMANA NIJE URAČUNATO

Doplata za jednokrevetnu sobu – isključivo na upit
fakultativni izleti
Međunarodno zdravstveno putno osiguranje (izdaje se u agenciji)
Individualne troškove putnika.

FAKULTATIVNI IZLETI

Tursko veče – 30 EUR
Let balonom – 140 EUR
Kvad ATV tura – 30 EUR

Fakultativni izleti nisu obavezni deo programa i realizacija zavisi od broja prijavljenih putnika. Minimum za realizaciju je 30 prijavljenih putnika, a moguće je realizovati izlete i uz manji broj prijavljenih putnika uz njihovu saglasnost za korekciju cene. Termini fakultativnih izleta su promenljivi i zavise od slobodnih termina na lokalitetima, broja prijavljenih osoba, kao i drugih objektivnih okolnosti.Uslovi plaćanja plaćanja

Gotovinsko placanje: 30% prilikom rezervacije, ostatak najkasnije 10-15 dana pre početka putovanja.
Prilikom rezervacije, plaća se akontacija u iznosu od 30 %, ostatak na rate deponovanim čekovima, poslednja rata 2 meseca posle realizovanog putovanja
Plaćanje kreditnom karticom: Visa, Master, Maestro, Dina, (isti uslovi kao gotovina)
Preko računa: uz profakturu izdatu od strane TA BOREAS TRAVEL


Važne napomene

putnici u smeštajne jedinice ulaze posle 14:00 h prvog dana boravka a iste napuštaju do 09:00 h poslednjeg dana boravka.

pratilac puta ili vozači autobusa nisu dužni da putnicima nose prtljag do i od smeštajne jedinice.

u slučaju zakrčenja ulica (nemogućnosti prolaska) u mestu u kojem je smeštajna jedinica, autobus će ostaviti putnike najbliže moguće od smeštajne jedinice.

organizator putovanja zadržava pravo mogućnosti izmene u programu putovanja (redosled i vreme pojedinih sadržaja u programu, vremena polazaka i sl.) u zavisnosti od objektivnih okolnosti (kašnjenje ili kvar prevoznog sredstva, radovi na putu, gužve u saobraćaju, štrajkovi, vremenske neprilike i sl.).

organizator putovanja tokom čitavog trajanja putovanja-aranžmana ne snosi odgovornost za eventualni gubitak, krađu ili nestanak: putnih isprava, dokumenata, novca, vrednih stvari, prtljaga. Putnici se mole da se brižljivo staraju o navedenim stvarima.

potpisnik ugovora o putovanju ili predstavnici grupe putnika obavezni su da sve putnike upoznaju sa ugovorenim programom putovanja, uslovima plaćanja i osiguranja, kao i Opštim uslovima putovanja organizatora putovanja i Garancijom putovanja.

agencija zadržava pravo da propiše i drugačije uslove plaćanja za pojedine (promotivne) ponude i ponude date kolektivima i sindikalnim organizacijama, kao i u okviru određenih reklamnih akcija i specijalnih programa.

u slučaju promena na monetarnom tržištu, tržištu roba i usluga, organizator putovanja zadržava pravo korekcije cena ili izmene programa najkasnije 5 dana pre početka putovanja.

agencija ne snosi odgovornost za eventualne drugačije usmene informacije o programu putovanja, koje se razlikuju od onih koje su sadržane u pisanom programu putovanja ili posebnom pisanom ugovoru i ne mogu biti osnov za isticanje prigovora ili reklamacije.