Najbolji period za obilazak Beograda je leto zbog mnoštva zanimljivih dešavanja koje ovaj grad može da pruži poput leta na Gardošu, Beerfest-a, letnjih bioskopa, Beogradski letnji festival-BELEF, a za kraj leta čekaju vas i Fish fest i Beogradski karneval brodova.

 

Priča o Beogradu započeta je još pre 7000 godina kada su prvi ljudi počeli da naseljavaju plodne oblasti oko reka Save i Dunava. Najburniji period je svakako bila turska vladavina započeta još u 15. veku, a 1806. godine Karađorđe napokon oslobađa beogradsku varoš i Beograd ponovo postaje prestonica Srbije. I nakon ovog podviga Turci su opsedali i držali prevlast nad Beogradom sve dok nije proglašena nezavisnost Srbije 1878. godine na Berlinskom kongresu i 1882. godine Srbija postala kneževina, a Beograd njena prestonica. Moramo da spomenemo jos neke datume od izuzetne vaznosti za Beograd, poput 1835. kada se pojavljuju prve novine pod nazivom Novine srbske, cemu je prethodilo pustanje u rad prve štamparije 1831. godine, a tu je i 1840. godina kada je otvorena prva pošta.

Beogradsku turu počinjemo od tvrđave

Posetu Beogradu počinjemo svakako od beogradske tvrđave čija je izgradnja započeta u periodu 1723-1736 po planovima Nikole Doksata de Mores. Podeljena je na Gornji i Donji grad i park Kalemegdan. Zapravo njena istorija započinje mnogo ranije kada je zbog izuzetnog strateškog značaja na ovom mestu jos krajem 1. veka n.e. podignut rimski kastrum. Postoji nekoliko kapija koje vode do unutrašnjosti tvrđave među kojima su svakako najpoznatije Stambol kapija i Sahat kapija, dok se pored današnjeg Zoo vrta prolazilo nekada kroz Zindan kapiju i nešto dalje kroz Despotovu kapiju, a sa donje strane kroz Vidin kapiju i Mračnu kapiju. Ukoliko želite da posetite muzeje u okviru tvrđave posebno su interesantni Prirodnjački, Vojni muzej i Muzej beogradske tvrđave, a u neposrednoj blizini i Etnografski, Pedagoski i Narodni muzej.
Call Now ButtonKlikni da pozoveš