Nerešena misterija planine Rtanj

U istočnoj Srbiji, u blizini Sokobanje, uzdiže se čudesna planina Rtanj (1560 m). Kao deo krečnjačkog masiva Karpatsko-balkanskog planinskog sistema, poznata po škriljcima iz paleozoika i peščaru, kao i po podzemnim izvorima, jamama i pećinama. Prema čuvenom srpskom geografu Jovanu Cvijiću (1865–1927), Rtanj je jedna od najlepših planina u Srbiji, a mi se potpuno slažemo sa našim naučnikom.

Zapravo, Rtanj je pravo mesto za sve koji vole izazov, za avanturiste, penjače, travare, ali i ufologe i alternativce raznih vrsta, počev od onih koji zagovaraju povratak prirodi i zdravom načinu života, preko istraživača neobjašnjivih pojava kao što su, sada već legendarne, vatrene lopte na nebu iznad vrha Šiljak, do onih koji veruju u isceliteljsku moć planine.. Utisak koji mi imamo je da je ovaj biser prirode koji imamo nepravedno zapostavljen na turističkoj mapi Srbije.

2012. godine kada je trebala da bude apokalipsa i smak sveta, Rtanj je postao poznat i van granica Srbije. Veliki broj stranih medija je tada objavio da će planina Rtanj biti jedna od retkih u svetu koju će apokalipsa zaobići. U decembru 2012 veliki broj stranih državljana potražilo je spas od apokalipse u naselju Rtanj i okolnim selima koja se nalaze u podnožju samog Rtnja. Apokalipsa je i te godine izostala, ali je Rtanj postao poznat širom sveta kao mistična “srpska piramida”.

Mesto Rtanj je zapravo rudarsko naselje, bogato starim kućicama i manjim zgradama u kojima su nekada živeli rudari. I upravo su možda oni znali tajnu piramide, ali odlučili da je sačuvaju za sebe i prepuste misteriju novim radoznalim istraživačima, bilo geolozima, speleolozima, antropolozima ili baš vama, slučajnom prolazniku. No, misterija ili ne, mesto je svakako bogato rudnikom kamenog uglja, a samo naselje je osnovala porodica Samuila Minha 1902. godine.

Da li vi verujete da je Rtanj piramida?

Izvor: benu.rs i soko-banja.org
Slike CanvaPro/GettyImages

PRATITE NAS NA DRUŠTVENIM MREŽAMA :
italy-icon italy-icon

Poštovani putnici Boreas travel-a, Agencija Boreas travel ušla je u proceduru ujedinjenja sa agencijom Mayak tours. Godine kvalitetne saradnje ove dve agencije rezultirale su ujedinjenjem koje ćemo sprovesti na obostrano zadovoljstvo. Boreas travel će do kraja procesa ujedinjenja sve svoje resurse preusmeriti ka agenciji Mayak tours, uključujući internet stranicu i facebook stranu, koje će od sada postojati pod nazivom Mayak tours. Svi putnici koji imaju neiskorišćene "covid vaučere" imaju mogućnost da ih iskoriste kroz novu, ujedinjenu kompaniju, tako da se za klijente obe agencije situacija ne menja, i svi će moći da iskoriste svoje vaučere kako je i planirano.

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja, možete nas pozvati na 011/3287-837, 064/222-6510, poslati e-mail na office@mayaktours.com ili nas posetiti na adresi - Gavrila Principa 52.

Poslovnica U TC Milenijum od 10.10.2020. više nije u funkciji.

Srdačano vaši Mayak Tours i Boreas Travel